Home » Uitrusting
2017-03-21162618.jpg
10170793_10202181572439781_6827243886063336952_n.jpg
2015-09-08151205.jpg

UITRUSTING... Wat gaan we meenemen of beter wat laten we thuis? Het beste is in te pakken en goed te overwegen of het wel nodig is. De meeste pelgrims gaan op stap en komen er na een paar dagen achter dat ze teveel hebben meegenomen. Op mijn eerste tocht, heb ik halverwege de helft eruit gehaald.

Probeer niet meer mee te nemen dan 10% van je lichaamsgewicht. Immers onderweg komt er het drinkwater nog bij en de proviand voor de dag. Op warme dagen moet je zorgen voor extra drinkwater.

Neem kleding mee die je op meer dan 1 manier kunt dragen. Daarmee bespaar je plaats en ruimte. Bedenk ook dat er onderweg gewoon winkels zijn.

 

Schoenen: Koop goed passende schoenen en laat je goed adviseren. De schoenen zijn immers het middel om je tocht te kunnen volbrengen dus bespaar hier niet op. Goede merken zijn o.a. Hanwag, Meindl en Lowa.

Handig is het om sandalen mee te nemen. Je voeten kunnen 's avonds na het douchen lekker luchten.

Sokken: koop sokken van wol, deze houden geen vocht vast. Een goed merk is bv. Falke sokken.

Verder een hoofddeksel voor regen en zon .

Rugzak: bespaar niet op de rugzak, deze moet in de 1e plaats licht zijn. Koop bij voorkeur een rugzak met een inwendig frame en met verstelbare ruglengte. Het is erg belangrijk dat hij goed op maat is voor je lichaam. Ga daarom naar een outdoorwinkel, die goed advies geeft, neem de tijd om de rugzak te zoeken die bij je past.

Slaapzak: Vaak is het zo dat in de herbergen geen lakens en slopen zijn, daarom is het handig om een slaapzak of lakenzak  mee te nemen. Bedenk dat de nachten koud kunnen zijn, vooral als je vroeg in het jaar gaat.

 Ook handig is om een kussensloop te maken in de maat van de Spaanse kussens (40x80) Zo heb je altijd je eigen kussensloop bij je.

Kleding: Kleding van microvezel is het meest geschikt tijdens de camino, deze voert nl. het transpiratievocht af en is ook nog is licht van gewicht. Draag dus liever geen katoenen kleding. Broeken van ademende stof, zoals viscose, die ook nog afritsbaar zijn, zijn ideaal. Neem ook nog een lekkere fleecetrui mee voor de avonden en een regenjack/poncho voor de natte dagen. Belangrijk: de poncho moet ook over de rugzak heen passen.

Wandelstokken : wil je wandelstokken gaan gebruiken, dan is het aan te raden telescopische stokken te kopen. Ze zijn makkelijk op lengte in te stellen. Ze zijn handig door hun compactheid, omdat ze makkelijk in te schuiven zijn. En gemakkelijk aan de rugzak te bevestigen op de momenten dat je ze niet gebruikt.

 

Verder handig om mee te nemen:

  • Zaklantaarn
  • Zonnebrandcrème
  • zonnebril
  • ontsmettingsmiddel
  • pleisters/verband/sporttape
  • naald en draad (blaren)
  • evt. Compeed stick ter voorkoming van blaren
  • Dagboek of notitieboek
 
 He is ook  handig om een heuptas te dragen met je waardevolle spullen. Je kan deze meenemen naar bv. toilet en douches en zo verlies je ze nooit uit het oog.

Verder is het  natuurlijk handig als je je ID/paspoort, bankpas, telefoon enz. ook in je heuptas stopt.

 Als je met mij reist is een pelgrimspaspoort (Credencial del Peregrino) inclusief. Het pelgrimspaspoort dient er voor om in herbergen te kunnen laten zien dat je een serieuze pelgrim bent. Hiermee kun je dus in alle herbergen overnachten.

 

 

2017-03-31105625-1.jpg